Menza projekt

Kedves Gyerekek, kedves Szülők!

 

Ha az alábbi kérdések valamelyike felmerült bennetek/Önökben:

 

Mit egyek, hogy jól érezzem magam?

Miből mennyit egyek?

Milyen hatása van rám a kedvenc ételemnek?

 

A választ megkaphatják :

Bangó Krisztina dietetikustól

szerdánként 16-17 óra között

Helyszín: I. emeleti foglalkoztató

 

PLAKÁT

Projekt szakmai megvalósítása

 

1. Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében

 

a.) a mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel, különös tekintettel a rendszeresen fogyasztott, az egészséges táplálkozásba nem illeszthető, illetve táplálkozás-egészségügyi szempontból kevésbé kívánatos élelmiszerekre (pl. sós rágcsálnivalók, chips, energiaital), valamint az ételallergiára, ételintoleranciára

 

b.) a kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember által történő kiértékelése, valamint gyermekek és/vagy szüleinek írásos és/vagy személyes tájékoztatása a gyermek felmérésének eredményeiről, különös tekintettel a felmérés alapján rizikócsoportba sorolható gyermekek esetén

c.) dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása:

- a rizikócsoportba sorolt vagy táplálkozási problémával küzdő, anyagcsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyermekek és szüleik számára

- pedagógusok számára

- közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára

 

d.) A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával előadások, iskolai szakkör keretében az alábbi témákban:

ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése; helytelen táplálkozással összefüggő betegségek, illetve egészségkockázatok; energia-egyensúllyal és ételek tápanyagtartalmának kiszámításával kapcsolatos játékos feladatok; mintaétrendek, mintareceptek bemutatása; diétás igény miatti speciális étrenddel összefüggő ismeretek elsajátítása; konyhai higiénés ismeretek fejlesztése; a konyhai eszközök biztonságos használatának elsajátítása; táplálkozással összefüggő betegségek (pl.: diabetes) ismertetése, diabeteses krízishelyzetek kezelése (hypo- és hyperglicaemia tünetei, teendők); ételallergia és tünetei; krízishelyzetek kezelése.

 

2. Ivókút létrehozása, és folyamatos biztosítása a projekt teljes időszaka alatt.

 

3. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:

         a) tájékoztató napok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára)

         b) főzőversenyek szervezése

         c) az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert

             személyiségek segítségével

 

       d) az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs –

            eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk megjelenítése

           (pl. plakátok, poszterek).

 

4. Tankonyha létrehozása és berendezése (az ahhoz szükséges eszközök és berendezések beszerzése)

    a) az étkezéshez szükséges edényzet beszerzése (pl. tálca, tányér, pohár, tál, kancsó, evőeszköz, szalvéta, egyéb)

 

    b) az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése a tankonyhán (pl. étkezőasztal, szék, tálalópult, függöny, karnis, abrosz, konyhatechnológiai berendezések, egyéb)

 

5. Tankert (iskolai fűszerkert) létrehozása, és/vagy a projekt megvalósítás teljes időtartama alatt fenntartása és gondozása.

 

6. Gyümölcskínáló és/vagy salátabár szolgáltatás biztosítása: gyümölcskínáló és/vagy salátabár beszerzése, alapanyaggal történő ellátása, valamint a használatához szükséges eszközök beszerzése (pl.: edényzet, salátafogók, tálaló)

Projekt programok

„Menő menza”

EFOT-1.8.5-17

a Hatás Alapítvány szervezésében

 

 

Kedves Gyerekek, Lányok és Fiúk!

 

Jelentkezzetek a februártól induló

„Zsebséfek,

 Konyhamanók,

  Gasztrokalandorok”

 csapatába!

 

Időpont: havonta kétszer, délutánonként 14.30-tól 16.00-ig

Helyszín: a felújítás alatt álló tankonyha

Időtartam: 10 hónap

Cél: Az egészséges étkezés népszerűsítése

A főzőtanfolyam versennyel zárul!

 

Várjuk baráti társaságok, osztályközösségek jelentkezését!

A tíz csoportba csoportonként 8-10 fő jelentkezhet.

Jelentkezni az osztályfőnököknél lehet.

Heti egy alkalommal "üzemel" a Menő menza gyümölcskínálója az iskola aulájában. Többféle gyümölcsből választhatnak az egészséges táplálkozás hívei.

2018.02. 22.   csütörtök   13:00 - 15:30

 

„Menő menzák az iskolában – egészséges étkezést

és életstílust népszerűsítő programok”

EFOP-1.8.5.-17-2017-00304 számú program

első, egész iskolát érintő programja:

 

      

 

Egészségnap

 

Tervezett programok:

Rajzverseny

Plakátkészítés

Főzőverseny

Ételkóstolás

Csapat és egyéni sport

Egészség 12 pontjának megalkotása

 

Beosztások

Copyright © 2014 Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola