Boldog Iskola Pályázat

 

Egyre több országban sikerrel alkalmazzák a Boldogságórákat, amelyeken a diákok csoportosan és egyénileg ismerik meg a boldogság fő összetevőit. Mindeközben olyan gyakorlatok elvégzésére inspirálják őket, amelyek – a pszichológusok tapasztalatai alapján – hozzájárulnak a gyerekek boldogságszintjének növekedéséhez. Magyarországon a Jobb Veled a Világ Alapítvány szervezésében a Boldogság Intézet szakmai csapata egy teljes programot kidolgozott ki a diákok boldogságra való tanítására. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a Boldogságórák csökkentik a tanulók szorongását, miközben erősíti önbizalmukat. Így nemcsak kiegyensúlyozottabbá válnak a gyerekek, de az iskolában is jobban teljesítenek. A Boldog Iskola programjának fókuszában az áll, hogy hogyan lehet a negatív gondolkodásmódon változtatni és a tanulásban egy optimista hozzáállást kialakítani a diákok körében. Nem a tudás terhére dolgozták ki a programot, hanem annak kiegészítéseként, ahol az a cél, hogy a hagyományos tudásátadást és az életben szükséges kompetenciák fejlesztését összhangba hozzuk az iskolai oktatásban.

A teljes Boldogságóra program 10 egymásra épülő témából áll, amelyek fokról fokra ismertetik meg a boldogság különböző összetevőit, feltételeit.

 

Az egyes témakörök sorrendben:

 

        - Boldogságfokozó hála

        - Optimizmus gyakorlása

        - Kapcsolatok ápolása

        - Boldogító jócselekedetek

        - Célok kitűzése és elérése

        - Megküzdési stratégiák

        - Apró örömök élvezete

        - Megbocsátás

        - Testmozgás

        - Fenntartható boldogság

 

Intézményünk sikerrel pályázott a fenti programra. A 2018/2019-es tanévben lehetőségünk nyílik minden osztályban igény szerint havi egy órában bemutatni a gyerekeknek, emellett terveink szerint 2 szakköri csoporttal ( alsó, ill. első tagozat) heti 1 órában végig visszük a teljes programot. Amennyiben a „kísérleti év” beváltja a reményeket, jövő tanévtől bővíthető a kezdeményezés.

 

Fenyvesiné Szabó Éva

 

 

Hajdúszoboszló, 2018. 08.27.

Copyright © 2014 Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola